tiistai 31. toukokuuta 2011

Puheenvuoro suomalaisen ruuan puolesta


Tämä on aihe, josta tulen varmasti vauhkoamaan kerran jos toisenkin. Kaikenlaiset myrkkykurkkujen tapaukset ynnä muut toivottavasti herättelevät meitä kaikkia miettimään tarkemmin, että mitä sieltä lähikaupasta oikein ostetaan ruuaksi.

Minulla on ollut jo teini-iästä saakka se periaate, että kaupasta ostetaan ensisijaisesti suomalaisia tuotteita ja siitä pidän kiinni edelleen. Onneksi luomutuotteet ovat lisääntyneet kauppojen hyllyillä ja niitä ostetaankin meidän kotiin joka kauppareissulla. Luomutuotteiden hinnat ovat kalliimpia, mutta periaatteenamme on ollut myös se, että ruuasta ei tingitä, vaan sitten säästetään jostain muualta, jos tarve vaatii.Kun ostat kaupasta jonkin uuden tuotteen, katsotko ennen ostamista sen sisältämät ainesosat? Tai tiedätkö mitä päivittäin käyttämäsi elintarvikkeet sisältävät? Seuraavalla kauppareissulla katsopa huviksesi mitä sisältää esimerkiksi Valion Ruoka 5% "kerma" ja Luomu ruokakerma. Itse kauhistuin viime viikolla, kun olin ostanut Snellmannin kalkkunaleikettä. Viimeistä ohuen ohutta viipaletta syödessäni vasta katsoin tarkemmin tuoteselostetta, jossa kerrottiin, että kalkkuna oli tuotu Brasiliasta! Jatkossa jää tällaiset "lähiruuat" kaupan hyllylle. Hyvin osaa myös "Herra Snellmann Pietarsaaresta" johtaa harhaan markkinoinnillaan, jos ei ole kuluttajana tarkkana.

Myös mansikoita löytyy taas kaupoista! Mutta kertokaa joku mulle miten voi olla mahdollista ostaa iso rasia Espanjasta tuotuja mansikoita alle kolmella eurolla, kun sama määrä alle sadan kilometrin päässä tuotettuja suomalaisia mansikoita maksaa yli kolme kertaa enemmän? Onko tässä mitään järkeä?

Harmittavan usein kuulee hyvin negatiivissävytteisiä keskusteluja Suomen maataloudesta. Useimmiten puhe kääntyy viljelijöiden ja tuottajien saamiin tukiin. En voi käsittää miksi näitä tukia kadehditaan! Vai onko se kateutta? Ymmärtävätkö nämä tukien poistamista vaativat, että he todellakin sahaavat omaa oksaansa? Faktahan on se, että ei niillä tuilla pääse kukaan rikastumaan eikä tekemään etelänmatkoja EU:n piikkiin. Jos haluaa olla riippuvainen ulkomailta tuodusta ruuasta, niin sittenhän se tukien ja kotimaisen maatalouden mollaaminen sopii mainiosti.

Jos haluat syödä kotimaista ruokaa, osta kotimaista. Jos haluat syödä tarkassa valvonnassa tuotettua ruokaa, osta luomua. Sitä meille kaupoissa myydään, mitä me päivittäin hyllyistä ostamme. Niin yksinkertaista se on.  3 kommenttia:

 1. Kyllä niin on että näin on! Mainiot kuvat myöskin. :)

  VastaaPoista
 2. Näinhän se on. Itsekkin ostetaan kotimaista aina kun vaan on tarjolla. Kovasti vain ärsyttää että viljelijät käyttävät nykyään todella paljon ulkomaalaista työvoimaa, kyllähän niitä työttömiä olis suomessakin. Anoppi puutarhalla töissä, missä on suurin osa työntekijöistä virolaisia ja eivät he ainakaan kuulemma sen ahkerampia ole.

  VastaaPoista
 3. Puhut asiaa! Itsekin haluaisin siirtyä enemmän luomu-tuotteisiin, mutta kun vielä kotona asun, niin äiti ei taitaisi oikein pitää tuotteiden hinnoista.

  ps. itse syön Kariniemen kalkkunaleikettä ;)

  VastaaPoista