torstai 10. maaliskuuta 2011

Marianne-toffee


Seuraavaksi kakkuohjeiden väliin yksi karkkiresepti! Nämä saattavat olla parhaita kotitekoisia karkkeja ikinä. ;) Ja siitä syystä aiheuttavat myös vakavaa riippuvuutta. Onneksi näitä on helppo tehdä! :)

2dl kuohukermaa
2dl vaaleaa siirappia
2dl sokeria
1-2dl marianne-rouhetta
1 rkl voita

koristeluun:

valkosuklaata
sokerikoristeita

Valitse toffeen tekoon riittävän korkeareunainen kattila, sillä toffeeseos paisuu yllättäviin mittoihin keitettäessä. :D Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja siirappi ja sekoita aineet tasaiseksi.


Anna toffeeseoksen kiehua maltillisesti ja sekoita välillä. Tästä kuvasta näkee hyvin, kuinka paljon toffee "kohoaa" kattilassa.


Ota kattilan viereen lasiin kylmää vettä. Kun seos alkaa hieman tummua ja paksuuntua, tee karamellitesti. Eli pudota hieman toffeeta veteen ja kokeile, onko se muovailtavissa. Jos toffeesta ei voi pyöritellä palloa, se ei ole valmista. Tarkkaa keittoaikaa on mahdotonta sanoa. Ainoa keino saada onnistunutta toffeeta, on vain tehdä testiä testin jälkeen.


Tässä alapuolella olevassa kuvassa toffee on jo lähestulkoon valmista, mutta kaipaa ehkä parin minuutin keittämistä. Hyvä testi on myös se, kun laittaa vesilasista otetun toffeepalan lautaselle ja jos se lässähtää heti lammikoksi, toffee ei ole valmis. :)


Kun toffee on valmis, ota kattila pois levyltä ja kaada sitten sekaan marianne-rouhe sekä voi ja sekoita tasaiseksi. Kattilaa ei kannata laittaa enää levylle mariannen lisäämisen jälkeen, sillä rouhe saattaa mennä paakukuiksi. En tiedä miksi näin tapahtuu, mutta niin minulle on käynyt pari kertaa. Kaada toffee voideltuun astiaan.


Tai annostele toffee pieniin foliovuokiin.


Koristele toffeen pinta sulatetulla valkosuklaalla ja laita jääkaappiin jähmettymään.


Kun toffee on jähmettynyt, leikkaa se paloiksi terävällä veitsellä. Veitsen kostuttaminen kuumaan veteen auttaa saamaan siistit reunat.


Jos toffeet haluaa antaa vaikkapa lahjaksi tai niistä haluaa muuten vaan "siistejä" syötäviä, palat kannattaa irroittaa lautaselta ja laittaa ne nurinpäin leivinpaperille, jotta myös pohja jähmettyy paremmin. Toffeet voi koristella valmiilla tai itsetehdyillä sokerikoristeilla. Näissä kuvissa olen tehnyt nuo pikkukukat, uskokaa tai älkää, suklaasta! Onnistuin tekemään ihan vahingossa muotoiltavaa suklaata. Jos onnistun siinä tarkoituksella uudestaan, voin laittaa ohjeen tänne. :DJos pakkaat toffeita päällekäin, laita kerrosten väliin leivinpaperi.


Tuon karkkirasian ohjeen lisään tänne vielä myöhemmin! 

14 kommenttia:

 1. Herkullisen näköisiä, pakko testata itsekin :D. Nimimerkillä kaikki joulutoffeet itse syönyt... ;)

  VastaaPoista
 2. Nyt on testattu, tulipa hyviä :). Ohjeessa on vissiin virhe kohdassa "1 rkl sokeria", pitäisi varmaan olla "1 rkl voita".

  VastaaPoista
 3. Hei! Hyvä juttu ku huomasit!! :) Nyt se on korjattu.

  VastaaPoista
 4. Mitä luulet, sopiiko tumma siirappi tähän? :)

  VastaaPoista
 5. Mitä eroa on laittaako maitoa vai kuohukermaa?

  VastaaPoista
 6. Kyllä varmasti tummakin siirappi käy. Silloin valmis toffee on luonnollisesti tummempaa ja kannattaa myös tarkkailla keittoaikaa.

  VastaaPoista
 7. Maitoa en suosittele käyttämään kuohukerman tilalta. Toffee ei tuolloin jämäköidy ollenkaan samalla tavalla.

  VastaaPoista
 8. KÄvisköhän toi turkinpippuri Mariannen tilalla? Mutjuu, tuun kokeilemaan ja yllätän ystäväni näillä makeisilla :3

  VastaaPoista
 9. Tuleekohan näistä sellaista pehmeää toffeeta vai sitkeää ja ns. venyvää?

  VastaaPoista
 10. Pitääkö toffeet säilyttää jääkaapissa koko ajan? Mietin vain että lässähtääkö ne huoneenlämmössä jos pitää.. :)

  VastaaPoista
 11. ^^ Samaa ihmettelen minä.

  VastaaPoista
 12. Kauanko pitää antaa jähmettyä? Ja kuinka kauan karkit säilyy?

  VastaaPoista