tiistai 29. maaliskuuta 2011

Macarons!

Löysin pitkän tutkiskelun jälkeen niin idioottivarman reseptin, että johan onnistui macaronsien teko! Tosin jouduin antamaan hieman periksi siitä periaatteesta, että respetejä ei tarvitse niin orjallisesti noudattaa. Näiden leivosten kohdalla tein kaiken grammalleen niin kuin pitikin. Ja siitä syystä jouduin mennä nöyränä tyttönä ostamaan keittiövaa'an Clas Ohlsonilta. En ole vielä tähän mennessä sellaista omistanut. Reseptejä ja ihmisten leivontakokemuksia lukiessani tajusin pudonneeni juuri siihen pahimpaan kuoppaan, johon näitä leivoksia tehdessä voi pudota. Eli ei saa sekoittaa väärässä kohtaa. :D

Löysin kolme eri reseptiä macaronsien tekoon ja tämä tuntui kaikkein parhaimmalta:

Macarons-pohja:

100g munan valkuaisia (n.3 kpl)
50g sokeria
200g tomusokeria
110g mantelijauhetta
elintarvikevärejä

Täyte:

2dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta
1 rkl lemon curd -tahnaa /
2 rkl mansikkamarmeladia

Tällä ohjeella tulee noin 25-30 leivosta.


Erottele valkuaiset muutamaa tuntia ennen leivosten tekoa ja jätä ne huoneenlämpöön. Aloita macaronsien teko valmistamalla manteli-sokerijauho. Mantelit voi jauhaa myös itse, mutta minä käytin valmista mantelijauhetta. Laita jauhe ja tomusokeri tehosekoittimeen ja sekoita ne hienoksi jauhoksi.


Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun se pysyy juuri ja juuri kulhon pohjassa kulhoa käänneltäessä. Lisää sitten joukkoon sokeri 4-5 erässä ja vatkaa koko ajan. Älä vatkaa vaahtoa ihan viimeiseen asti kovaksi, kuten tavallista marenkia tehdessä.


Ja sitten seuraa se hermoja raastava vaihe ja mahdollisuus pilata koko taikina. :P Manteli-sokerijauho lisätään vaahtoon siivilöiden se muutamassa osassa. Vaahtoa ei saa sekoittaa vaan jauho on käänneltävä vaahdon sekaan nuolijalla varo-varovasti! Jos tässä kohdin innostuu sekoittelemaan liikaa, taikina menee vetiseksi ja se on silloin käyttökelvoton.


Jos haluat värjätä taikinan, kannattaa käyttää tomuvärejä nestemäisten sijaan ja lisätä väri yhdessä manteli-sokerijauhon kanssa. Itse halusin väkitukkona pohojalaasena tehdä macaronsit kahdella eri värillä, joten jouduin laittamaan värit vasta jauhon sekoittamisen jälkeen. Jaoin taikinan kahteen osaan ja ripottelin värit sekaan. Vihreä tomuväri on sekoitettu sinisestä ja kullanvärisestä tomusta.


Kaada taikina pakastuspussiin ja leikkaa kulmaan noin sentin levyinen aukko. Pursota taikinaa leivinpaperin päälle pieniksi napeiksi. Taikinanapit saavat olla kooltaan aika lailla kahden euron kolikon kokoisia. Taikina paisuu jonkin verran uunissa. Napeista saa helpommin tasaisen pyöreitä, kun pitää pursotuspussia koko ajan mahdollisimman lähellä leivinpaperin pintaa.


Jätä taikinanapit odottelemaan huoneenlämpöön vähintään 40 minuutin ajaksi. Nappien pinnan täytyy kuivua, jotta saataisiin aikaan ns. pitsireunus. Ilmeisesti itse sekoittelin kuitenkin tuota punaista taikinaa hieman liikaa, sillä siitä tuli aavistuksen liian löysää.


Paista taikinanappeja uunin keskitasolla 150 asteessa 8-12 minuuttia. Paistoaikaan vaikuttaa nappien koko. Punaisia nappeja paistoin 11 minuuttia ja vihreitä 9 ja molempia taisin paistaa aavistuksen liikaa. Anna nappien jäähtyä muutaman minuutin ajan ja irroita ne sitten leivinpaperista. Itse laitoin ne hetkeksi ylösalaisin odottamaan täytettä.


Etsi napeista saman kokoiset parit ja täytä mielesi mukaisella täytteellä! :)


Näiden macaronsien täytteenä on vaahdotettua kuohukermaa, jonka jaoin kahteen osaan. Vihreisiin macaronseihin laitoin kerman sekaan 1 ruokalusikallisen lemon curd tahnaa. Punaisiin lisäsin kerman joukkoon 2rkl mansikkamarmeladia. Myös täytteet on värjätty elintarvikevärillä.

2 kommenttia:

  1. Mitä, oletko sä muka epäonnistunut jossain leivontapuuhassa? Täytyy olla aprillia aprillia!
    Mä tein kans macaronseja suht samalla ohjeella. Uskon, että pidin niitä liian kauan uunissa... Pitää kokeilla pian uudelleen.
    Käytin mansikka-tomusokeria ja silloin väri tuli kaupanpäällisenä. Sisälle laitoin mascarpone-juustoa ja marmelaatia.

    t. Heidi

    VastaaPoista
  2. Oi kyllä on hyvän näköisiä! En ole vielä tämmöisiä tehnytkään, mutta täytyypä kokeilla näiden kuvien jälkeen! ;)

    VastaaPoista