torstai 24. helmikuuta 2011

Bebé-kakku

Kaikki varmaankin tietävät nuo ihanat pienet bebé-leivokset! Niin ihania kuin ne ovatkin, ovat ne samalla työläitä tehdä ja maksavat maltaita kahviloissa. Isältä peritty terve laiskuus johti tämänkin idean syntyyn, sillä rakastan bebé-leivosten makua, mutta en millään jaksaisi näpertää jokaista leivosta erikseen. Kakku on nopeampi tehdä ja siitä saa myös kauniita yksittäisiä leivospaloja!

Pohja:
6dl vehnäjauhoja
300g voita
1 1/2dl sokeria
2 munaa
1/2 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
150g suolaamatonta voita
2dl maitoa tai kermaa
3rkl sokeria
4tl perunajauhoja
1 1/2 tl vaniljasokeria
2 dl Flora vispiä
1 rkl vaniljakreemijauhetta
1 prk vadelmamarmeladia

Kuorrute:
1/2dl valkuaista
1 1/2 dl tomusokeria
1dl mansikkatomusokeria
5 tippaa sitruunamehua
valkosuklaata

Sekoita jauhoihin leivinjauhe, sokeri, suola ja kananmunat. Anna voin pehmetä hiukan ja lisää se taikinaan. Sekoita nyt kaikki ainekset tasaiseksi. Valmiin taikinan annetaan seistä kulhossa pari tuntia. Jos ei ole aikaa tehdä pohjataikinaa itse, voi käyttää myös kauppojen pakastealtaista saatavaa valmista murotaikinaa. Maku ei takuulla ole sama, mutta hyvää siitäkin tulee. :)

Kakkua varten tarvitaan kaksi samankokoista pohjalevyä. Jos et omista kahta samankokoista kakkuvuokaa, voit tehdä ne vuorotellen. Painele taikina ohueksi vuoan pohjalle ja paista uunin alatasolla 250:ssa asteessa 15-20 minuuttia. Jos vuoka on kovin iso, on myös paistoaika pidempi.


Kun ensimmäinen levy on paistunut ja jäähtynyt tarpeeksi, irroita se vuoasta ja tee toinen kakkulevy. Jos taikinaa laittaa liian paksun kerroksen, voi valmista kakkua olla hankala leikata siistiksi paloiksi.

Täytteeseen tarvitset suolaamatonta voita. (Alkuperäisessä ohjeessani vuodelta kuokka ja kirves luki, että "pese voi suolattomaksi", mutta en koskaan onnistunut siinä. Helpompi siis ostaa heti se suolaton voi.) 
Vatkaa voi vaahdoksi.


Mittaa kattilaan 2dl maitoa tai kermaa, perunajauhot sekä sokeri. Sekoittele seosta levyllä, kunnes se saostuu. Liikaa ei kannata keitellä, vaan kattilan voi ottaa pois liedeltä, kun seos alkaa paksuuntua. Jäähdytä seos ja mausta se vaniljasokerilla. Mielestäni täytteen makuun ei tule kovinkaan suurta eroa, käytti sitten maitoa tai kermaa. Suurin ero on täytteen värissä. Maitoa käyttämällä saa valkoisemman täytteen.

Tässä on kermakiisseli:


Ja tässä maitokiisseli:


Sekoita kiisseli vaahdotetun voin kanssa ja laita seos jääkaappiin.



Vatkaa nyt Flora vispi vaahdoksi ja lisää joukkoon vaniljakreemijauhe sekä sokeria oman maun mukaan. Ota vaahdosta muutama lusikallinen eri astiaan kakun reunoja varten. Sekoita sitten vaahto täyteseokseen.


Kakun pohjalevyjen päälle levitetään ensin vadelmamarmeladi. Kannattaa levittää marmeladi molempiin kakkupohjiin ennen kakun kasaamista.


Levitä sitten varsinaista täytettä marmeladin päälle, aseta täytteen päälle toinen pohjalevy ja lisää päällimäiseksi toinen kerros täytettä. Kakun pinnan saa aivan tasaiseksi kun silottaa pinnan kuumaan veteen kastetulla veitsellä.


Laita kakku jääkaappiin ja valmista kuorrute. Mittaa kulhoon valkuaiset ja tomusokeri ja vatkaa seosta muutama minuutti, kunnes seos vaalenee hiukan. 


Lisää sitten sitruunamehu ja jatka seoksen vatkaamista vielä hetki. Kaikkiaan seosta tulisi vatkata noin viiden minuutin ajan. Laita kuorruteseos pakastepussiin ja leikkaa toiseen kulmaan pieni aukko.


Levitä kuorrute kakun päälle aloittaen keskeltä.


Anna kuorrutteen jähmettyä.


Levitä kakun reunoille loput Flora vispi -vaahdosta.


Leikkaa pakastepussin pitkät reunat auki ja leikkaa pussista muovisuikale, joka on noin sentin korkeampi kuin kakku. Aseta muovisuikale leivinpaperin päälle ja sulata suklaa mikrossa. Laita sulanut suklaa pakastepussiin ja leikkaa toiseen kulmaan pieni aukko. Tee suklaalla puoliympyröitä muovisuikaleen päälle siten, että yläreunan kaaret jäävät muovin päälle, mutta alareunasta suklaa ulottuu leivinpaperin päälle.


Nosta muovisuikale leivinpaperilta ja asettele se kakun reunaan. Jos suikale on kovin pitkä, sen voi leikata keskeltä kahtia ja asettaa kahdessa osassa.


Laita kakku muovisuikaleineen jääkaappiin. Kun suklaa on jähmettynyt, irroita muovisuikaleet varovasti. Mitä paksumpia suklaaympyröitä on tehnyt, sen helpompi muovi on irroittaa. 


Kakun voi leikata valmiiksi paloiksi terävällä veitsellä.

5 kommenttia:

  1. Mä en ehkä kestä!! Taitava <3

    VastaaPoista
  2. Tosi hieno! Jaksaiskohan itekin joskus kokeilla :D ?

    VastaaPoista
  3. kokeilempa tuota,,, vaikuttaa että ois helpompi entä tehdä pieniä erikseen :)

    VastaaPoista
  4. Herkullisen näköinen! Tätä on PAKKO kokeilla! :)

    VastaaPoista
  5. Tein ja sain kauheesti kehuja! ::: D
    t.17v likka

    VastaaPoista