tiistai 22. maaliskuuta 2011

Vaahtokarkki-brownie




Tämän kakun nimi olisi myös voinut olla "Kaikki loput". Mutta se ei ehkä olisi ollut niin houkutteleva. ;) Vaahtokarkki-brownie syntyi siis leivontakaapin inventaarion yhteydessä ja käytin siihen kaapista löytyneitä aineksia. Löysin uudenmerkkisiä vaahtokarkkeja kauppareissulta ja halusin kokeilla niitä leivontaan. Valitettvasti nämä vaahtokarkit ei kyllä pääse mun vakiokäyttöön. En oikein tykännyt niiden koostumuksesta ja makukin oli aika mitäänsanomaton Haribon omiin verrattuna. Mutta itse brownie-pohja ainakin oli huippuhyvää!

125g voita
50g tummaa suklaata
1dl Marianne-rouhetta
2dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1/4tl suolaa
2 munaa
2 1/2dl vennäjauhoja
vaahtokarkkeja
(Mieluiten Haribon.)


Sulata voi kattilassa. Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon suklaa, marianne-rouhe, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Jäähdyttele seosta hetki ennen kananmunien lisäämistä. Munakas-brownie ei ehkä olis yhtä hyvää. :) Sillä aikaa kun seos jäähtyy, voit leikata vaahtokarkkeja pienemmiksi paloiksi. Kakkuvuoan pohjalle voi laittaa leivinpaperin tai vuoan voi käsitellä voilla ja kaakaojauholla.


Sekoita taikinaan kananmunat ja sitten venhäjauhot. Kaada taikina vuokaan ja painele taikinan sisään vaahtokarkin paloja. Paista brownie 175 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Paistoaika vaihtelee taas hurjasti riippuen uunista ja kakkuvuoan koosta.


Tässä kakussa käytin Citymarketista ostettuja Rocky Mountain -vaahtokarkkeja ja tosiaan jouduin pettymään. Haribot on paljon paremman makuisia.


Kokeile brownien kypsyyttä puutikulla. On ihan makuasia, että  kuinka "mutaiseksi" kakun sisuksen haluaa jättää. Kun pohja on lähestulkoon kypsä, laita kakun pinnalle puolikkaita vaahtokarkkeja ja laita kakku takaisin uuniin.


Ota kakku pois uunista, kun vaahtokarkit ovat sulaneet ja pinta on saanut hieman väriä.


Levitä sulaneet vaahtokarkit tasaisesti kakun päälle veteen kostutetulla veitsellä ja ripottele päälle suklaarakeita.


Tämä kakku on ehdottomasti parasta heti uunista otettuna. Jäähtyessään ainakin nämä vaahtokarkit menivät toooosi venyväksi ja sitkeäksi. Oltuaan yön yli jääkaapissa, kakusta sai leikattua tosi siistejä leivospaloja ja pienen kuumennuksen jälkeen vaahtokarkki oli pehmeää.


1 kommentti:

  1. Mä tein sen lumiukkokakun päällisen just näistä vaahtiksista, joissa oli parasta ennen pvä just käsillä. Ja jestas että tuli tosiaan sitkeää massaa, ihan kuin olisi purkkaa yrittänyt leikata!!

    Mutta herrrkullisen näköinen kakku:) pitäis taas itsekin leipoa, mut hitto kun sitä intoutuu aina välillä sokerilakkoilemaan ;)

    VastaaPoista